VITAMÍNY
Vitamín je látka, ktorú vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách nevyhnutne potrebuje na svoju existenciu, nedokáže si ju syntetizovať sám a musí ju získavať z potravy . Ak nechceme mať krvavé oči, poruchy spánku, bolesti hlavy, závraty, popraskanú kožu a vidieť, ako sa vám na kabát denne zachytávajú vypadnuté vlasy, vitamíny sú jednoducho nepostrádateľné.
Alfou a omegou je ovocie a zelenina v akejkoľvek forme a podobe, najlepšia je čerstvá a surová. Ale pchať do seba mrkvu so šalátom a zapíjať to odšťavenou cviklou od rána do večera tiež nie je šťastné riešenie. Všetko treba robiť s mierou a telu postačia malé dávky vitamínov. Ten prebytok sa stratí a prekonvertuje sa akurát tak na drahý moč.
Rátajme s tým, že multivitamínové džúsy zo supermarketov a celaskony z lekární budeme ignorovať. Ako teda do seba dostať niečo zdravé? Ovocnou misou nič nepokazíte. Pokrájajte, postrúhajte všetko ovocie, zeleninu, ktorú nájdete na rezance, kocečky, hviezdičky, kosoštvorce, kužele alebo ihlany, poriadne to zamiešajte a pomaly, pokojne zjedzte. Môžete dochutiť olivovým olejom alebo bielym jogurtom.
Okrem zvyčajných bagiet a hamburgerov, v ktorých nájdete všetko možné, len vitamíny akosi nie, odporúčam zapojiť do menu aj rybacie špeciality. Čím častejšie, tým lepšie pre vás. Ovsenými vločkami tiež nič nepokazíte (ale tie nesladené). Pomerne čerstvou novinkou na slovenskom trhu je zelený jačmeň - býva vo forme prášku, ktorý sa zmieša s vodou a potom to pijete ako koktail.
Možností je veľa. Babičky a dedkovia, keďže nepoznali Actimel, si vytvorili univerzálny zdroj potrebných vitamínov – kyslá kapusta, pokrájaná cibuľa a jablko. Všetko zmiešať a podávať za studena. Až ma striasa, keď si predstavím tú chuť, ale účel to spĺňa. Skrátka, ak chcete byť zdraví a mať dobrú imunitu, treba jesť aj niečo zmysluplnejšie.